Voedsel1000

Bouw mee aan ons Brabants voedselsysteem!

Ons voedselsysteem gaat over alles en iedereen die verbonden is met voedsel: van boer tot burger. In Brabant is de voedselsector een belangrijke economie en creëert het veel werkgelegenheid. Wereldwijd blinkt de sector uit qua innovatie, kennis en productiviteit. De huidige manier van voedsel produceren brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een veranderend klimaat? Hoe krijgen we een schonere lucht? En hoe behouden we een vruchtbare bodem? Maar bovenal: hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat goed is voor mens, dier én omgeving? Een simpel antwoord is niet weggelegd voor deze vragen. Daarom organiseert de provincie Noord-Brabant een Voedsel1000. Tijdens de Voedsel1000 gaan Brabanders met elkaar in gesprek over deze uitdagingen. Samen proberen we tot oplossingen te komen die we vaststellen in het eerste Brabantse Voedselbesluit.

Anne-Marie Spierings Voedsel1000
Fotograaf: Erik van der Burgt  

“We kiezen elke dag weer wat we eten en waar we het kopen. Onze keuzes bepalen het systeem waarmee we voedsel produceren, verwerken, distribueren en consumeren. Als we veranderingen willen in dat systeem, moeten we dat ook samen oppakken. Ik kijk met veel plezier uit naar de Voedsel1000 en zal als één van de vele deelnemers enthousiast meedenken en -doen,” Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling).

 

Voedseltop

Op 19 februari 2019 vond de eerste bijeenkomst van de Voedsel1000 plaats: de Voedseltop. Tijdens deze bijeenkomst spraken ruim 400 Brabanders met elkaar over de toekomst van ons voedselsysteem. Bekijk hier een korte sfeerimpressie en de voorstellen van de deelnemers.  

Voedselforum

Op 12 maart ging het Voedselforum van start, het vervolg van de Voedseltop. Zo'n 140 deelnemers ontmoetten elkaar in de HAS hogeschool Den Bosch. Hier vormden zij 11 werkplaatsen. De komende weken gaan de werkplaatsen aan de slag om de ideeën en oplossingen uit te werken tot concrete plannen. Op 2 april en 14 mei komen de groepen nog een keer samen in Den Bosch, tussendoor spreken de afzonderlijke werkplaatsen op eigen gelegenheid af. Naast de werkplaatsen is er ook een openbaar forum waar iedere Brabander mee kan denken en praten over de ideeën en voorstellen. 

 

Voedselraad

Na het Voedselforum ronden we de Voedsel1000 af met een slotbijeenkomst: de Voedselraad. Tijdens de Voedselraad presenteren de werkplaatsen hun voorstel waarna er een stemming volgt. De stemmen met een meerderheid worden aangenomen en vormen het Voedselbesluit. Breng jouw stem uit en bepaal mee welke voorstellen in het Voedselbesluit horen!

Aanmelden

Was je aanwezig tijdens de Voedseltop op 19 februari? Meld je dan aan via je persoonlijke pagina. Ben je niet aanwezig geweest tijdens de bijeenkomsten van de Voedsel1000, maar wil je graag naar de Voedselraad? Meld je dan hier aan. 

Datum, tijd en locatie

Zaterdag 15 juni 2019
9.00 - 18.00 uur
1931 Congrescentrum, Oude Engelenseweg 1, ’s-Hertogenbosch.

NB. Alleen deelnemers van de Voedseltop hebben stemrecht. In de week voorafgaand van de Voedselraad volgt nog een gedetailleerde agenda per e-mail. 


Meer weten? 

Werkwijze Voedsel 1000

 

Over Voedsel1000

Hoe werkt de Voedsel1000?

 

Over Voedsel1000

samenwerken in de werkplaatsen

 

Voedselforum

Werkplaatsen

  Voedselforum

Voedseltop

 

Samenwerkingspartners Voedsel1000

Voedseltop   Samenwerkingspartners Voedsel1000

 

Voedsel1000 is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en onderdeel van het Brabantse Agrofood platform. Dit platform is ontwikkeld om de voortgang van de transitie naar een duurzame voedselsector weer te geven en om anderen te inspireren.