Voedsel1000

Bouw mee aan ons Brabants voedselsysteem!

Ons voedselsysteem gaat over alles en iedereen die verbonden is met voedsel: van boer tot burger. In Brabant is de voedselsector een belangrijke economie en creëert het veel werkgelegenheid. Wereldwijd blinkt de sector uit qua innovatie, kennis en productiviteit. De huidige manier van voedsel produceren brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een veranderend klimaat? Hoe krijgen we een schonere lucht? En hoe behouden we een vruchtbare bodem? Maar bovenal: hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat goed is voor mens, dier én omgeving? Een simpel antwoord is niet weggelegd voor deze vragen. Daarom organiseert de provincie Noord-Brabant een Voedsel1000. Tijdens de Voedsel1000 gaan Brabanders met elkaar in gesprek over deze uitdagingen. Samen proberen we tot oplossingen te komen die we vaststellen in het eerste Brabantse Voedselbesluit.

 

 
Anne-Marie Spierings Voedsel1000
Fotograaf: Erik van der Burgt  

“We kiezen elke dag weer wat we eten en waar we het kopen. Onze keuzes bepalen het systeem waarmee we voedsel produceren, verwerken, distribueren en consumeren. Als we veranderingen willen in dat systeem, moeten we dat ook samen oppakken. Ik kijk met veel plezier uit naar de Voedsel1000 en zal als één van de vele deelnemers enthousiast meedenken en -doen,” Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling).

 

Voedselraad

We ronden de Voedsel1000 af met de slotbijeenkomst: de Voedselraad. Tijdens de Voedselraad presenteren de werkplaatsen hun voorstel waarna er een stemming volgt. De stemmen met een meerderheid worden aangenomen en vormen het Voedselbesluit. Breng jouw stem uit en bepaal mee welke voorstellen in het Voedselbesluit horen!

Aanmelden

Was je aanwezig tijdens de Voedseltop op 19 februari? Meld je dan aan via je persoonlijke pagina. Ben je niet aanwezig geweest tijdens de bijeenkomsten van de Voedsel1000, maar wil je graag naar de Voedselraad? Meld je dan hier aan. 

Datum, tijd en locatie

Zaterdag 15 juni 2019
9.00 - 18.00 uur
1931 Congrescentrum, Oude Engelenseweg 1, ’s-Hertogenbosch.

NB. Alleen deelnemers van de Voedseltop hebben stemrecht. In de week voorafgaand aan de Voedselraad volgt nog een gedetailleerde agenda per e-mail.

Voorstellen

Benieuwd naar de voorstellen en besluitpunten die zaterdag 15 juni gepresenteerd worden? Bekijk hier:  

 De voorstellen                         De besluitpunten 

 

Het Voedselbesluit

Zaterdag 15 juni hebben de deelnemers van de Voedseltop gestemd over 70 besluitpunten. Van de 70 punten zijn er 40 punten opgenomen in het eerste Brabantse Voedselbesluit. Bekijk deze hier:

Het Voedselbesluit