Voedsel1000

Bouw mee aan ons Brabants voedselsysteem!

Ons voedselsysteem gaat over alles en iedereen die verbonden is met voedsel: van boer tot burger. In Brabant is de voedselsector een belangrijke economie en creëert het veel werkgelegenheid. Wereldwijd blinkt de sector uit qua innovatie, kennis en productiviteit. De huidige manier van voedsel produceren brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een veranderend klimaat? Hoe krijgen we een schonere lucht? En hoe behouden we een vruchtbare bodem? Maar bovenal: hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat goed is voor mens, dier én omgeving? Een simpel antwoord is niet weggelegd voor deze vragen. Daarom organiseert de provincie Noord-Brabant een Voedsel1000. Tijdens de Voedsel1000 gaan Brabanders met elkaar in gesprek over deze uitdagingen. Samen proberen we tot oplossingen te komen die we vaststellen in het eerste Brabantse Voedselbesluit.

 

 
Anne-Marie Spierings Voedsel1000
Fotograaf: Erik van der Burgt  

“We kiezen elke dag weer wat we eten en waar we het kopen. Onze keuzes bepalen het systeem waarmee we voedsel produceren, verwerken, distribueren en consumeren. Als we veranderingen willen in dat systeem, moeten we dat ook samen oppakken. We hebben een mooie stap gemaakt met de Voedsel1000, de uitvoering kan nu starten,” sprak Anne-Marie Spierings (Gedeputeerde Landbouw) enthousiast na afloop van de Voedselraad. De slotbijeenkomst van de Voedsel1000 was zaterdag 15 juni 2019 in 1931 Congrescentrum in ‘s Hertogenbosch.

 

Het Voedselbesluit

Zaterdag 15 juni 2019 hebben de deelnemers van de Voedseltop gestemd over 70 besluitpunten. Van de 70 punten zijn er 40 punten opgenomen in het eerste Brabantse Voedselbesluit. Bekijk deze hier:

Het Voedselbesluit

 

Terugblik

Een inspirerend project vol goede voorstellen, mooie ervaringen en een enorme betrokkenheid onder de deelnemers. Dat was de Voedsel1000! Blik samen met ons terug. In het Voedsel1000 magazine lees je wat er is gebeurd, welke voorstellen er zijn gevormd en wat het Brabantse Voedselbesluit beschrijft.

Het Voedsel1000 Magazine

Cookie-instellingen