#OneHealth: Het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen speelde met succes de ‘One Health Game’

Op 2 november 2018 speelden we met een groep van 30 mensen vanuit zowel de humane wereld als de veterinaire wereld, de One Health Game. De leden van het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen brachten ieder een introducé uit hun eigen sector mee om het spel te spelen.

De deelnemers waren ingedeeld in vier groepen, waarbij de veterinair deskundigen, humaan deskundigen en medewerkers van de provincie waren gemengd. Na een welkom namens de (helaas verhinderde) voorzitter van het BKZ Frank van Beers, nam de spelleiding van bedrijf Salsaparilla het woord.

Na een inleidend filmpje, getoond door arts Alfons Olde Loohuis over de verspreiding van infectieziekten, werd het spel toegelicht. Hierna werd de competitie tussen de teams met een veterinaire opdracht en de teams met een humane opdracht, gestart.

In het teams werden eerst de rollen verdeeld: voorzitter/coördinator; notulist;  inhoudsdeskundige; communicatiedeskundige; afstemming met externe organisaties; afstemming met de media; bestuurlijke afstemming etc.

Hierna startte het spel en volgden de berichten via email, telefoon, pers en social media over mogelijke zoönosen, bronnen, onrust etc. elkaar snel op. Door een gestructureerde bespreking van de berichten (beeld, oordeel, besluit), goed inhoudelijk overleg, duidelijke samenvatting en coördinatie van de taken kreeg elk team een duidelijk beeld van het probleem.

Halverwege de game kregen de teams de opdracht een persconferentie te geven. Hierbij kwamen er natuurlijk lastige vragen van de pers (gespeeld door de spelleiding). Na de persconferentie ging het spel verder en werden acties uitgezet naar de geëigende kanalen.

Ieder team was fanatiek de uitbraak aan het beteugelen toen helaas de speeltijd na ruim 1,5 uur alweer voorbij was. Hierna kreeg ieder team feedback van de spelleiding over wat goed ging en wat beter kon bij het handelen in een crisis situatie, zoals een uitbraak van een zoönose.

Na beoordeling door de spelleiding volgde de prijsuitreiking. Team 4 (veterinair) won de eerste prijs. Een mix van ervaren deskundigen gecombineerd met studenten was de sleutel tot succes.

Het winnende team van de One Health Game, georganiseerd door het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen

De leden van het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen willen de provincie Noord-Brabant hartelijk danken voor het mogelijk maken van het spelen van deze One Health Game. De provincie faciliteert het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen al vanaf de oprichting in 2010. Tevens een woord van dank aan de spelleiding van Salsaparilla en Alfons Olde Loohuis voor het mede organiseren van deze game. Deze game wordt ook gespeeld bij de huisartsenopleiding in Nijmegen en in de opleiding voor Diergeneeskunde, hierdoor komt ook de nieuwe generatie in aanraking met de ‘One health’ aanpak. Want ‘One Health’ van mens, dier en omgeving is de sleutel tot goede samenwerking bij zoönosen.

De volgende bijeenkomst van het BKZ zal plaatsvinden in het voorjaar van 2019. Deskundigen die zich willen aansluiten bij het BKZ zijn van harte welkom. Hiervoor kunt u een mail sturen aan mvansantvoort@brabantadvies.com

0  reacties