Landbouw en Voedsel in BrabantSamenwerken, kennisdelen en innoveren

Extra werk voor veehouders tijdens warme zomerdagen

June 25, 2019 0 comments

Een goede start is het halve werk, dat moet de Nederlandse zomer hebben gedacht. De temperatuur stijgt deze week tot ruim boven de 30 graden. Een hittegolf lijkt er aan te komen. En dat betekent voor veehouders extra werk.

Om hittestress bij de dieren te voorkomen, worden extra maatregelen getroffen. De beste temperatuur voor een gezonde en vrolijke koe ligt tussen de -5 en 20 graden Celsius. Als de temperatuur boven de 20 graden Celsius komt – en daarnaast ook de luchtvochtigheid hoog is – neemt het risico op hittestress bij de dieren toe. Hittestress kan er voor zorgen dat het vee gezondheidsproblemen krijgt en minder actief wordt. Bij een koe zie je dit je bijvoordeeld doordat hij minder graast, veel meer drinkt en minder vaak gaat liggen. Veehouders nemen de komende dagen extra maatregelen om het hun dieren toch nog zo aangenaam mogelijk te maken.

Maatregelen tegen hittestress

Om hittestress bij de dieren te voorkomen, zorgen veehouders tijdens deze warme dagen voor genoeg schoon drinkwater en fris voer. Omdat – net als veel mensen – dieren gedurende de warme periodes minder eten, worden ze deze dagen vooral ’s ochtends en ’s avonds gevoerd. De temperatuur is dan nog wat lager. Vaak wordt het menu per diersoort ook aangepast, om zo bijvoorbeeld verteringsproblemen te voorkomen. Tot slot is het van belang om de stallen koel te houden. Dit doen de veehouders door het dak nat te houden en ventilatoren en vernevelaars in te zetten. Omdat de stallen dan een stuk koeler zijn dan de weide, blijven de dieren overdag in de stal en gaan ze ’s avonds of zelfs ’s nachts naar buiten. 

Meer informatie

Op zoek naar meer diergezondheidstips om hittestress te voorkomen? Bekijk de tips van GD diergezondheid. Daarnaast vind je op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen

 

Bron: LTO


 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"164050"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  Comments