Het platform voor samenwerking, kennisdeling en innovatiein de Brabantse agrofood

‘Eten zonder Streken’: lokaal en plantaardig aanbod

05-06-2019 0 reacties

Ons voedsel bevat veel conserveringsmiddelen en is te industrieel gemaakt, vindt Tamara Strijbos. We kunnen het volgens haar van veel dichterbij halen, bij kleine producenten die op een ambachtelijke en pure manier eten maken.

Vanuit deze gedachte opende Tamara Strijbos in december 2018 haar eigen winkel in Eindhoven: ‘Eten zonder Streken’. Daar verkoopt ze producten van boeren uit de omgeving, én haar eigen producten.

Vegetarisch aanbod

Wat Tamara niet verkoopt is vlees: “In de begintijd verkocht ik nog natuurvlees, van koeien en varkens die altijd buiten hadden gestaan. Na 3 jaar in veel slachthuizen te zijn geweest kreeg ik veel moeite met het slachtproces. Vlees is bovendien makkelijk vervangbaar door groenten en peulvruchten, die eiwitrijk zijn. Nu bied ik dus alleen nog maar plantaardige producten aan.”

Van peulvruchten en granen maakt ze bijvoorbeeld haar eigen sojavrije vegetarische burgers. Ook is ze zeer geoefend in het onverhit fermenteren van zuurkool. Écht vers, en met de hand gemaakt. Ook werkt Tamara aan de ontwikkeling van verschillende kant-en-klaarmaaltijden. En dat hoeft echt niet altijd super gezond te zijn. Tijdens de Dutch Design Week verkocht ze bijvoorbeeld vegetarische hot-dogs. Het allerbelangrijkste? “Dat mensen genieten van het eten.”

Verspilling tegengaan

Naast gezond en eerlijk voedsel, probeert Tamara ook verspilling tegen te gaan. Zo koopt ze haar producten zo veel mogelijk in op basis van de vraag, en kiest ze voor producten met geen of weinig verpakkingsmateriaal.

Inspiratie en verhalen

Tamara hoopt dat ze via haar aanbod mensen inspireert weer meer zelf gaan koken, in plaats van met pakjes en zakjes, en dat ze heel bewust omgaan met het eten van vlees. "Ik ben een oude kruidenier,” vertelt ze. “In mijn winkel hebben mensen een andere keuze dan in de supermarkt. Het is misschien wat verder fietsen maar het levert je wel kennis en verhalen op. Neem bijvoorbeeld het verhaal van mijn kaasboer: hij heeft 70 koeien en maakt zelf kaas. Hij vindt het belangrijk dat als het kalfje wordt geboren het niet meteen weggehaald wordt bij de moeder. Hij kiest dus voor het welzijn van de koe. Dat is een bijzondere en moedige keuze. (…) Iedereen is van harte welkom in mijn winkel, ik deel de verhalen graag.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de winkel van Tamara? Kijk op de Facebookpagina van Eten zonder Streken.

 

Bron: hetkanwel.nl


 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"164050"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showUserOccupation":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  reacties