Het platform voor samenwerking, kennisdeling en innovatiein de Brabantse agrofood

AGF-leverancier Van Gelder en PlantLab starten verticale teelt

11-02-2019 0 reacties

Verticale teeltspecialist PlantLab uit Den Bosch en AGF-leverancier Van Gelder groente & fruit uit Ridderkerk zijn een samenwerking aangegaan om diverse soorten verse groenten te produceren.

Plant Productie Units

Op dit moment bouwt Van Gelder een nieuw bedrijfspand met een ‘Experience Center’, waarin de verticale teelt van verschillende exclusieve groenten een plek zal krijgen. De teelt zal plaatsvinden in twee speciale Plant Productie Units (PPU’s) die door PlantLab zijn ontwikkeld. Daarnaast gaat PlantLab ook op haar eigen productielocatie op grote schaal groenten produceren voor de klantenkring van Van Gelder.

Goed, gezond en vers

De verticale teelt draagt bij aan de ambitie van Van Gelder om goede, gezonde en verse producten te leveren. Met deze nieuwe methode worden gewassen in meerdere lagen boven elkaar geteeld in een volledig gesloten teeltomgeving. De optimale teeltomstandigheden in de PPU’s zorgen voor producten met veel smaak en een hoge voedingswaarde, ongeacht seizoen of klimaat. 

Duurzaam produceren

Ook draagt deze productiemethode bij aan het sluiten van de kringlopen: de groenten worden dicht bij de afnemer en consument geteeld. Uitstoot van CO2 in transport en afval in de productieketen worden hiermee teruggedrongen. Daarnaast zijn de producten van PlantLab vrij van pesticiden en kan het watergebruik dankzij de versticale teelt tot wel 95 procent worden gereduceerd. 

Innovatie

In de samenwerking tussen Van Gelder en PlantLab staan duurzame productie en vers, smaakvol en rijk voedsel (veel vitaminen en mineralen) centraal. Daarnaast focussen beide organisaties op innovatie. In het Experience Center in Ridderkerk zullen, met behulp van de PPU’s, de mogelijkheden voor overdekt boeren, nieuwe producten, nieuwe smaken en de teelt van groenten met een hogere nutritionele waarde worden onderzocht.  

Bron: PlantLab

  

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"164050"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showAuthor":false,"showUserOccupation":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  reacties