Het platform voor samenwerking, kennisdeling en innovatiein de Brabantse agrofood

Minder verspilling in restaurants met hulp van artificial intelligence

05-02-2019 0 reacties

​​​​​​​Ongeveer een derde van het eten dat we produceren wordt verspild. In Nederland alleen komt dat naar schatting neer op zo’n 700 miljoen kilo eetbaar voedsel dat wordt weggegooid. Door met artificial intelligence de precieze verspilling in kaart te brengen kunnen we hier iets aan doen.

Meten is weten

De startup Zero Foodwaste ontwikkelt met artificial intelligence (ai) beeldherkenningstechnologie waarmee restaurants exact kunnen meten hoeveel ze per dag weggooien. Naast de hoeveelheid weggegooide voedingsmiddelen, wordt ook gekeken wát er wordt weggegooid. De computer registreert het eten dat terugkomt van de tafels in het restaurant, bereid voedsel uit de keuken dat niet is geserveerd en voorraad die over de datum is. Met die inzichten kunnen koks en restauranthouders hun inkoop en menu’s aanpassen en de voedselverspilling binnen hun bedrijf terugdringen.

Herkenning kost tijd

Met een demoversie van het apparaat met beeldherkenningstechnologie wordt op dit moment geëxperimenteerd op verschillende locaties. Eigenlijk komt het neer op een prullenbak met daarop een camera. De camera legt vast wat er wordt weggegooid, terwijl de weegschaal onder de prullenbak meet hoeveel er is weggegooid. Met deze nieuwe technologie kan een restaurant dat 100 à 150 man kan plaatsen waarschijnlijk €15.000 tot €20.000 per jaar besparen. Wel kost het wat tijd voor het apparaat om alle soorten restjes te herkennen. Wanneer het vaak genoeg afvalresten in verschillende verschijningsvormen heeft gezien, zal het beter herkennen wat alles is, en worden de metingen betrouwbaarder.

Meer lezen over verspilling?

Vorig jaar gaven we speciale aandacht aan het thema verspilling tijdens de We Are Food-maand ‘Samen tegen verspilling’. We zetten verschillende goede voorbeelden en mooie initiatieven waarbij verspilling in de voedselketen wordt tegengegaan op een rij.

Benieuwd wat er wordt gedaan tegen verspilling in het voedselproductieproces en hoe je hier zelf een bijdrage aan kunt leveren? Lees dan verder op onze pagina ‘Samen tegen verspilling’.

Bron: Foodlog

 


 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"164050"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showAuthor":false,"showUserOccupation":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  reacties