Het platform voor samenwerking, kennisdeling en innovatiein de Brabantse agrofood

10 miljard monden voeden in 2050, is dat haalbaar met ons huidige voedselsysteem?

31-01-2019 0 reacties

Is er straks nog wel genoeg voedsel voor iedereen? Hoe zorgen we ervoor dat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen? Bestaat er een voedselsysteem zonder kinderarbeid? Kunnen we ervoor zorgen dat iedereen te eten heeft zonder het milieu uit te putten?

In een special, de Voedselzaak, onderzoekt Volkskrant een aantal van de grootste voedselvraagstukken wereldwijd. 

Wat heeft de Voedselzaak onderzocht?

Voedselzaak, gepubliceerd door Volkskrant, richt zich met zijn vraagstukken op Afrika. Dit continent staat onder druk door de groeiende bevolking aan de ene kant en aan de andere kant zullen landbouw, veeteelt en visserij hier hard getroffen worden door klimaatverandering. Voor velen zal het een ver van ons bed show zijn maar door de ontwikkelingen op ons buurcontinent kan een kop koffie straks een onbetaalbaar product worden. Chocolade idem dito. 

Van gen-tech laboratorium in Oeganda tot vruchtbare landbouwgrond in de woestijn

In een serie reportages laat Voedselzaak zien aan welke oplossingen al volop wordt gewerkt. Bijvoorbeeld: in Oeganda knutselen ze in een gentech laboratorium aan superbananen en in Niger worden juist oeroude technieken herontdekt om de woestijn te lijf te gaan. Voedselzaak staat ook stil bij de keerzijden van globalisering, zoals milieuschade of strijd om land. Voor de kust van Mauritaniƫ visten eerst Europese en nu Chinese vissers de zee leeg en in Sierra Leone leidt een goedbedoeld internationaal hulpproject tot landroof.

Het Brabantse Voedselbesluit

Vragen die globaal spelen, leven in Brabant ook. Daarom organiseert de provincie Noord-Brabant een Voedsel1000. Tijdens de Voedsel1000 gaan Brabanders met elkaar in gesprek over deze uitdagingen. Samen proberen we tot oplossingen te komen die we vaststellen in het eerste Brabantse Voedselbesluit. Bouw jij mee aan ons Brabants voedselsysteem? Meld je aan via deze link!

Wil je alle artikelen van de Voedselzaak lezen? Klik dan hier om de special te downloaden. 

Lees het laatste nieuws:

{"tabBasic":{"type":"items","title":"Lees het laatste nieuws: ","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showAuthor":false,"showUserOccupation":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"dateType":"classic","showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  reacties