Het online en offline platformvoor samenwerking, kennisdeling en innovatie

Nederlandse wijn met een Zuid-Europese smaak

18-12-2018 0 reacties

De warme zomer van dit jaar heeft gezorgd voor een perfecte druivenoogst. En dat betekent: goede wijn! De Nederlandse wijnen van dit jaar kunnen qua alcoholpercentage en fruitigheid concurreren met de Zuid-Europese wijnen.

De mooiste wijn ooit gemaakt

De wijngaard van wijnboer Marius van Stokkom (72) ligt verscholen achter gewone huizen op een vlak land aan de rand van de Biesbosch in het Noord-Brabantse dorp Made. In de schuur bewaart hij de druivenoogst van afgelopen zomer in grote roestvrijstalen ketels. Het wordt de mooiste wijn die hij ooit gemaakt heeft, laat hij weten in een interview met De Volkskrant. “Alles klopt,” zegt hij. “In 2003 en 1999 was het ook goed, maar zoals dit jaar denk ik dat ik het nog niet eerder heb meegemaakt.”

Late oogst profiteert

Ook andere Nederlandse wijnboeren hebben een goed jaar. Dat is vooral te merken bij druivenrassen die iets later geoogst worden. Ongeveer 70% van de druivensoorten in Nederland valt onder deze late rassen. Die hebben veel zonuren gehad en bij de oogst relatief koude nachten, en dat is goed voor de druif.

Van Stokkom denkt dat de Nederlandse wijnboeren vanwege de goede kwaliteit wel een euro per fles meer gaan vragen. Maar of dit wordt doorberekend aan de klant is nog maar de vraag. Nederlandse wijn is namelijk al relatief duur, ook qua prijs-kwaliteitverhouding.

Laatste oogst

Van Stokkom is de oudste wijnboer van Nederland. Dit was zijn laatste oogst. Zijn bedrijf draagt hij binnenkort over aan een opvolger. “Zoals het er nu uitziet, stop ik op mijn hoogtepunt,” vertelt hij.

Bron: De Telegraaf

 


 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"template":"carousel","showDescription":false,"showDescriptionInList":false,"showAuthor":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

0  reacties